Praktikat zgjedhore në partitë politike në Itali

Partitë politike tradicionale në Itali kanë ndryshuar gjatë viteve rregullat e tyre të funksionimit. Partitë e modeleve të reja, siç janë lëvizjet sociale që shndërrohen në parti apo forcat politike të identifikuara me një person të caktuar, nuk u kushtojnë rëndësi praktikave demokratike statusore.Votimi ne parti e Renzit Itali

Midis këtyre dy kontrasteve, ajo që përbën risi për modelin italian të partive politike janë dy aspekte: praktika e të majtëve italianë për të aplikuar sistemin e votimit të primareve në parti (me anëtarësinë e partisë dhe me publikun e gjerë), si dhe praktika e personalizuar e politikës (modeli Berluskoni, Grillo, etj).

Aplikimi i modelit amerikan të primareve solli ndryshime të rëndësishme sidomos në të majtën italiane, ku kryeministri Renzi, përmes tyre fitoi garën brenda partisë dhe më pas edhe postin e kryeministrit.

 

Shpërnda në rrjetet sociale
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.