Programet e partive kryesore në vendet e tjera

Programet e partive politike ndryshojnë nga vendi në vend, në varësi nga problematika dhe axhenda politike që secili vend përcakton. Në tërësi grupet e mëdha politike, – forcat politike socialdemokrate, forcat politike konservatore, forcat politike liberale e nacionaliste, ruajnë të njëjtat tipare pavarësisht vendeve në raportet shtet – individ, duke i përshtatur ato me specifikat e vendit përkatës.

Modelet e tjera partiake, sidomos ato eksperimentale apo të partive simbolike, kanë dallime thelbësore nga vendi në vend dhe mund të lexohen e shpjegohen vetëm nga konteksti i vendit ku janë krijuar e funksionojnë.

Leximi e studimi i programit të këtyre partive ka vlerë për publikun shqiptar për të kuptuar mënyrën sesi ndërtohen dhe funksionojnë modelet partiake referuese, të cilat në thelb përfaqësojnë modele shumë më pozitive dhe më të suksesshme sesa modeli i partive politike në Shqipëri.

Më poshtë gjenden programet e partive kryesore në disa vende evropiane:

Programet e Partive politike në Greqi

 1. Parimet e programit te Nea Demokracia ne Greqi, klikoni ketu 
 2. Programi politik i SYRIZA Greqi, klikoni ketu

Programet e Partive politike në Austri

 1. Programi Elektoral i Partise Popullore ne Austri, klikoni ketu
 2. Programi Elektoral i Partise Socialiste ne Austri, klikoni ketu

Programet e Partive politike në Suedi

 1. Programi i Partise se Moderuar ne Suedi, klikoni ketu
 2. Programi i Partise Socialdemokrate ne Suedi, klikoni ketu

Programet e Partive politike në Spanjë

 1. Kodi Etik i Partise Popullore ne Spanje, klikoni ketu
 2. Programi Elektoral i Partise Socialiste ne Spanje, klikoni ketu 
 3. Programi Elektoral i PODEMOS ne Spanje, klikoni ketu
 4. Programi i Partise Popullore ne Spanje, klikoni ketu

 

Shpërnda në rrjetet sociale
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.